Интериорен дизайн на детска стая

Posted by luiza91 15/09/2023 0 Comment(s) Полезни съвети,

Интериорен дизайн на детска стая

 

Основната задача при разработването на интериорен дизайн на детска стая е да се спазват правилата за безопасност и да се създаде уютно пространство за детето. Казваме ви как да се впишете в модните тенденции и да зарадвате малкия обитател на стаята. Това ръководство е за вас, ако искате да овладеете успешни стилистични решения, правила за избор на осветителни тела, цветове, мебели и аксесоари.

Общи правила за организиране на интериора на детската стая

В дизайна на детската стая не само естетиката е важна. Трябва да се вземат предвид и други фактори:

 • Безопасност. В стаята за малки деца не трябва да има остри ъгли, отворени контакти или тежки предмети, които могат случайно да паднат. Съмнителните довършителни материали също са забранени. Проектирането за тийнейджъри е малко по-лесно - можете да изберете всякакви декоративни елементи. Правилото за качествени материали обаче не трябва да се отменя.
 • Рационално разделяне на пространството. Важно е да организира уютен кът за игра  и да осигурите удобно място за спане. Ако стаята е предназначена за тийнейджър, организирайте работна зона.
 • Практичност. За да декорирате детската си стая, изберете материали, които са лесни за почистване. Избягвайте сложни текстури и предмети, които привличат прах.

Бъдете съобразени с възрастта на детето. Детската стая не трябва да бъде старателно обзаведена. Достатъчно е да осигурите удобно пространство за игри, детско креватче и място за съхранение на дрехи и играчки.

Модерен дизайн на детска стая

8 грешки в интериорния дизайн на детската стая

В качествения дизайн няма случайни елементи. Затова експертите съветват „помислете два пъти, изрежете веднъж“, преди да въведете нещо в интериора. Ето какво определено не трябва да правите:

 1. Украсете детската стая така, както искате. Това работи само ако детето е много малко. По-добре е да попитате деца над 3 години за техните предпочитания. Може би напразно искате да обзаведете стаята с розови мебели и да залепите фототапет. Разберете дали вашето дете е по-близо до декоративна мазилка и детско креватче във формата на кола.
 2. Правете скъпи тематични ремонти, ако детето е още малко. Едно зряло дете съвсем разумно ще иска промени. Ако инвестирате много в ремонт на апартамента и по специално на детската стая, определено ще съжалявате за похарчените пари. По-добре е да го направите красиво и функционално, но за растеж. Така че, ако е необходимо, можете да правите промени без никакви проблеми.
 3. Избор на твърде строг или „възрастен“ дизайн за детската стая на бебето. Това е обратната страна на монетата от предишната точка. Темата все пак трябва да присъства в дизайна на детската стая. Малко вероятно е едно дете да се радва да бъде сред сиви стени или помпозни кристални полилеи. Намерете средно място - определете универсална основа и добавете тематичен декор и удобни детски мебели.
 4. Използвайте ярки крещящи цветове. Декорирането на детска стая в модерен стил не трябва да бъде бунт от цветове. Ярките нюанси не са забранени - основното е да ги използвате разумно. Не забравяйте, че богатите, закачливи цветове дразнят крехката нервна система. Затова внимавайте с червено, лилаво, оранжево, светло зелено и други ярки цветове.
 5. Въведете скъп марков декор. Препоръка да се откажете от луксозното обзавеждане не е призив за спестяване на пари. Дизайнерите просто напомнят, че на първо място децата имат нужда от качествено пространство за игра. Едва ли се нуждаят от маркови декорации, които са страшни на допир.
 6. Използвайте твърде малко пространство. Ирационално е да се разпредели най-компактната стая за детска стая. Ако няма друга възможност, оборудвайте уютна спалня в малка стая. Настройте зона за игра в хола или, например, в просторен коридор.
 7. Нерационално е да се организира зона за съхранение. Мебелите за съхранение на дрехи, играчки и спално бельо са важен атрибут на детската стая. Въпреки това, не трябва да купувате обемисти шкафове или да запълвате половината стая със скринове и чекмеджета. Достатъчен е мини гардероб или удобна модулна система. Ако в стената има дълбока ниша, разумно е да организирате там гардероб.
 8. Създайте несвързана среда. Когато декорирате детска стая, придържайте се към идеите на определен стил. Несъответстващият декор е признак на лош вкус. По-малко елементи са по-добри, но всеки ще е от полза за дизайна.

Пример за успешен интериор на детска стая

съвет! Ако се съмнявате в правилността на взетите решения, консултирайте се с професионални дизайнери или вземете за основа готови детски проекти.

Оформление на детска стая в модерен стил

Всеки дизайнерски проект започва с оформление. Необходимо е да се реши къде ще бъдат разположени зоните за отдих, игри, четене, подготовка на уроци и спорт. Какво трябва да имате предвид при поставянето на парцели:

 • Възрастта на детето. Колкото по-голямо е детето, толкова по-функционална трябва да бъде средата.
 • Площ на стаята. Колкото по-голяма е стаята, толкова по-широка е възможността за манипулация.
 • Конфигурация на стаята. Колкото по-стандартна е формата на стаята, толкова по-малко маскиране и промени на неуспешни елементи са необходими.
 • Местоположение на отворите за прозорци и врати. Колкото по-добре са разположени, толкова по-лесно е да ги използвате изгодно във вашия дизайн.

Просторна стая с няколко прозореца е най-подходяща за подреждане на детска стая. Най-доброто разположение е в слънчевата част на апартамента, далеч от кухнята и банята. И още нещо - препоръчително е стаята да няма балкон. Ако детето е тийнейджър, това изискване може да отпадне. А за децата балкон или лоджия ще станат допълнителни източници на опасност. 

Сега нека поговорим за подреждането на зоните в детската стая. За по-голяма яснота можете да съставите чертеж и стриктно да го следвате.

Зона за почивка

Когато планирате зонирането на стая, първо вземете решение за местоположението на зоната за отдих. По-добре е да го оборудвате в уединен ъгъл на стаята и да купите там детско легло. Ако е възможно, скрийте леглото зад параван или преграда. За детето ще бъде по-удобно, а сънят му ще бъде по-добър и по-дълъг.

съвет! Дизайнерите не препоръчват да инсталирате легло срещу вратата. Според древното учение на Фън Шуй такова разположение се счита за нещастно по отношение на циркулацията на енергията. 

Зони за игра и спорт

Ако пространството позволява, трябва да организирате удобна зона за игра в детската спалня. Можете да изберете всяко място, но не е препоръчително да заемате центъра на стаята. Детето трябва да се чувства удобно да се движи из стаята, затова се опитайте да действате рационално. 

Желан атрибут в детската стая е решетката. Това е едновременно пространство за активни игри и отлично спортно оборудване. По-добре е да поставите такава стена по дълга повърхност срещу леглото.

съвет! Ако стаята е просторна и зоната за игри не е подходяща, можете да оборудвате спортната зона с мини-тренажори.

Работна зона

Основното изискване за работна зона в модерна детска спалня е достатъчно естествена светлина. Ето защо е по-добре да поставите компютър или бюро по-близо до прозореца. Можете да използвате пространството под перваза на прозореца или свободен ъгъл. 
Препоръчително е работната зона да бъде разположена на разстояние от зоната за игра. За да може детето да се концентрира по-добре върху обучението си, нищо не трябва да го разсейва.

Складова площ

Идеално е, ако в детската стая има място за съхранение на дрехи, играчки и спално бельо. Понякога към стаите има складово помещение. Това е мястото, където можете да организирате малка съблекалня. Ако това не е вашият вариант, поставете просторен дрешник или скрин в детската стая. Освен това трябва да има допълнителни рафтове или стелажи за книги, играчки или декор. 
Рационално е да се организира място за съхранение в непосредствена близост до леглото. Ако в стаята има много малко място, инсталирайте скрин в коридора близо до вратата.

Възможности за довършване на стилни детски стаи

Основното правило за декориране на детска стая е само безопасни материали. Те са лесни за намиране във всяка ценова категория. Ето примери за довършителни материали за стени, подове и тавани:

 • Стени: тапети, фототапети, стенни панели, корк, хастар, естествено дърво, декоративна мазилка, мек камък, клинкерна тухла.
 • Подови настилки: ламинат, паркет, балатум, корк, саморазливно покритие.
 • Таван: дървени греди, опънат или окачен плат, декоративна мазилка, текстил, огледални плочи, корк, ламинат. 

Вариантът за довършване на стените трябва да бъде избран въз основа на стила на интериора. Вечна класика - течни или хартиени тапети. Колкото по-интересна е текстурата, толкова по-хармоничен е интериорът. Има обаче по-практични опции от тапетите. Например клинкерни тухли, панели или корк. Това покритие е подходящо, ако планирате дългосрочни ремонти в детската стая.

Стилната детска стая изисква висококачествена подова настилка. Най-екологичните варианти са корк и паркет. Ламинат и добър линолеум също са подходящи. Но е по-добре да откажете покритието на плочките. Първо, материалът може да има хлъзгава повърхност. Второ, плочките в детската стая не изглеждат много подходящи. 

Съветваме ви да проучите ръководството за видовете тавани. Там ще намерите прости и интересни начини за довършване на повърхности. Една от тях може да се използва за детска стая. Например, направете ефектна драперия с плат или експериментирайте с дървени летви. 

Сполучливи и несполучливи цветови решения за детски стаи

Когато избирате цветова гама за детската стая, разчитайте на психологията на нюансите и символиката. Например зеленият тон е олицетворение на доброто настроение, единството с природата и баланса със себе си. Следователно този цвят определено ще бъде успешен за детската стая. Още няколко подходящи тона: 

 • Бяло.
 • Сиво.
 • Жълто.
 • Бежово.
 • Светлокафяво.
 • Праскова.
 • Златен и сребърен.
 • Слонова кост.

Универсален вариант са неутралните цветове. За хармоничен дизайн са достатъчни 2-3 нюанса. Можете да разредите скромен ансамбъл с ярък тон. Например розово, жълто или зелено. 
Светлата детска стая е красива и весела. Въпреки това, бъдете внимателни, когато избирате богати тонове. Например червеното и оранжевото в „малки дози“ ще ви дадат енергия, но в големи дози ще повлияят негативно на фокусирането и ще ви изморят. Подобно правило важи и за синьото.
Сега нека поговорим за цветята, които нямат място в детска стая:

 • Всякакви киселинни нюанси.
 • Черно (с изключение на акцентите).
 • Виолетово.
 • Фуксия.
 • Мътни нюанси на цветя.

съвет! Можете да следвате изпитания път и да свържете цветовата схема с пола на детето. Въведете нюанси на синьо и светло синьо в стаята на момчето и розово в спалнята на момичето. Този подход е добър при подреждането на стая за новородени и малки деца. Това решение обаче ще бъде провал, ако планирате „дългосрочен“ ремонт.

Дизайн на осветление за детски интериор

Основата на всеки интериорен проект е добре разработения дизайн на осветлението. Както в други стаи, в детската стая е изградена по следния сценарий:

 • Основно осветление: плафониери, спотове, полилеи.
 • Местно осветление: подови лампи, настолни и пендели, аплици, писти или прожектори.
 • Декоративно интериорно осветление: LED ленти, неонови реклами, фигури или букви, свещи, осветление за огледала и картини.

Осигурете осветление за всички зони на помещението. Особено за работещ човек. Поставете удобна лампа на масата върху регулируема стойка, така че детето да може да промени посоката на светлинния поток, ако е необходимо. 

съвет! Избягвайте открити кабели, ниско висящи лампи и тежки подови лампи. Тези елементи са източници на опасност в детската стая. 

Мебели за детска стая

Следващият важен аспект е обзавеждането на детската стая. Типично обзавеждане:

 • За бебето: креватче или кошара, маса за повиване, скрин, стол за членовете на домакинството.
 • За по-големи деца: легло, диван или тахта, бюро и стол, гардероб, рафтове, скрин, пуф, фотьойл.
 • За тийнейджъри: легло или диван, фотьойли, бюро и стол, рафтове или шкаф.

Трансформируемите мебели са на върха на популярността. Такива вариации на предмети са лесни за намиране за деца на всяка възраст. Например, леглото може да се превърне в гардероб, скринът в маса за повиване, столът в удобен шезлонг. Трансформируемите мебели са идеален вариант, ако в стаята има малко пространство.
Друг добър вариант за обзавеждане на детска стая са модулните продукти. Например системи за съхранение, състоящи се от нива, рафтове, чекмеджета. Елементите могат да се пренареждат по желание, създавайки нови варианти на познати мебели.
Ако има две или повече деца, е трудно да се направи без двуетажно легло и просторен килер. Но можете спокойно да изключите обикновените столове от декора и да ги замените с меки чанти за боб. По-логично е компютърните и настолните бюра да бъдат общи, като изберете специални удължени продукти. 
Малките деца ще харесат легла и гардероби във формата на къщи, коли, самолети и карети. За тийнейджъри са подходящи класически или модерни минималистични мебели.

Текстил за красиви детски стаи

Трудно е да си представим детска стая без текстил.
- На първо място, трябва да изберете красиви завеси. Подходящи са завеси от затъмняваща тъкан. Полупрозрачен или дантелен тюл ще служи като ефектно допълнение. Алтернативни варианти: ролетни щори, щори, декоративни завеси (френски, австрийски).
- Вторият текстилен елемент на детската стая е килима. Най-добрият избор е продукт със среден косъм, изработен от естествени или смесени материали. Конфигурации на килими: овални, кръгли, правоъгълни, квадратни, асиметрични. Няма ограничения в дизайна - подходящи са модели с щампи, шарки и необичайно тъкане.
- Не забравяйте за уютните малки неща - възглавници на дивана и одеяла. Цветовата схема може да бъде избрана въз основа на нюансите на декорацията на стаята. Или купете продукти в същите цветове като завесите.

Декор за красив интериор на детска стая

Модерната детска стая е чудесно място за експериментиране с декора. Декорациите трябва да бъдат избрани в зависимост от възрастта на собственика на стаята. Колкото по-малко е детето, толкова по-малко трябва да има декор. 

Примери за декоративни елементи:

 • Стенни и настолни часовници.
 • Плакати, картини, снимки в рамки.
 • Фигури от метал, пластмаса, гипс.
 • Тематична украса по филми и анимационни филми.
 • Стайни растения, цветя.
 • Играчки.
 • Стикери, ваденки.

Ако детето ви се интересува от творчество, поставете изработените от него занаяти на видно място. Можете също така да закачите детски рисунки на стената. Резултатът ще бъде истинска художествена галерия, достойна за вниманието на гостите. Ако е възможно, подредете рисунките си в рамки или багети – тогава те ще изглеждат още по-ефектно.

съвет! Опитайте се да не използвате стъклени вази или други чупливи предмети за декорация.

Когато избирате стил, не забравяйте да се консултирате с детето си. Деца над 3 години могат да заявят своите желания. И от вас зависи да вдъхнете живот на идеите и да дадете на детето си уютно пространство.

Източник – ВМ ремонти

Leave a Comment